Jeg har problemer

Hand reaching for empty toilet paper rollJeg synes virkelig at det å ha problemer er undervurdert, så la oss vie litt tid på fenomenet problemer. Kanskje tenker du nå – å nei enda en sånn hyperaktiv superpositiv coach som skal si – Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det eller Det finnes ikke problemer, kun utfordringer eller enda verre Vær takknemlig for dine problemer – for når du har løst dem vil du være enda klokere.

Jeg skjønner din skepsis. Du har sikkert fått med deg positivismen som herjer de sosiale media og at problemer i dagens vellykketsamfunn er blitt tabu. Kanskje har du også opplevd at ytringer om problemer høster misbilligende blikk og kommentarer som – nei men nå må du ikke være så negativ kjære deg – etterfulgt av gode råd for hvordan du kan komme deg ut av din negativitet. For negativitet er enda verre enn problemer. Det forgifter deg visstnok fra innsiden og ut og sprer seg like raskt som svartedøuen. Ett minutts negativitet kan angivelig gi alvorlig spredning av mismot, handlingslammelse og ikke minst enda mer negativitet i dine omgivelser. DET kan du jo ikke være bekjent av å utsette folk for.

Om du har et problem er det derfor bare å ignorere det eller være takknemlig for at det rammet akkurat deg – for problemer gjør deg sterk og klok.

Jeg har hatt høstoppstart på klinikken denne uken og jeg har hatt ferie – to hendelser som har bidratt til at jeg den siste tiden har reflektert over den statusen problemer har fått i dagens samfunn.

Noen av mine klienter har møtt opp med store smil – nyoppladet og lykkelig etter den deilige sommeren. Det har vært en glede å se. Andre har møtt mismodig og sliten opp etter å ha håndtert problemer hele sommeren. Problemer i relasjoner, helseplager, ensomhet, dødsfall, økonomiske problemer, – slikt som jo kan være en del av livet for de fleste av oss – opplevelser som definitivt ikke inspirerer til #lovemylife og #happyhappyhappy

Siden jeg synes det er helt stuerent å ha problemer, har jeg hatt mange givende stunder sammen med mine skjønne klienter over våre respektive kaffekopper, og sagt meg aldeles enig i at Det der var da nå sjit! Vi har unnet oss noen minutter til å marinere på problemet, ønske det langt ut i verdensrommet og være litt oppgitt over at det ble sånn. Det var jo ikke slik det skulle bli. Det magiske er at denne lille stunden med aksept for at det aktuelle problemet er noe dritt er nettopp det som skal til for å fortsette med et lysere sinn. Formelen er enkel: Problemet først, løsningen deretter. Alt til sin tid.

Og hvordan har din ferie vært da Trine, har mange spurt meg om. Joda, helt greit har jeg svart de fleste, mens andre har fått hele sannheten – at ferien ikke har vært noe særlig. Uforutsette hendelser gjorde at jeg bare måtte droppe ferien og i stedet jobbe. Konsekvensene ville blitt for store om jeg ikke gjorde det. Det synes jeg var nå sjit, faktisk et problem. Det var ikke det jeg hadde planlagt å bruke ferien til.

Jeg har minner fra barndommen hvor jeg som liten jente lyttet til de voksnes samtaler om problemer – som kunne arte seg slik:

Person 1) Næi det gikk no nå sjit det der.
Person 2) Sant nok, sant nok

… laaaang pause mens begge nikker og marinerer litt på problemet og ser ettertenksomt ut i horisonten. Før samtalen fortsetter

Person 1) Ja det er ikke bedre å få det, eg får prøv igjen
Person 2) Ja sant nok, Bra det! (støttende nikking)

Problem anerkjent – ferdig snakka. Herlig!

Jeg møtte to herlige damer på restaurant her om dagen og de spurte hvordan det gikk. Jeg fortalte som sant var at jeg var litt sliten etter å ha håndtert problemer hele sommeren. De kloke damene akket seg litt sammen med meg over de aktuelle problemene og sa støttende – Ja det der va no nå sjit det. Men stå på Trine – du er flink! På 2 minutter var jeg sett, hørt og tatt på alvor og dro hjem med ny giv. Og de to damene så riktig så fornøyde ut etter å ha bidratt med sine legende ord.

Problemer er til for å løses er et velkjent ordtak – Javisst er de det, men da altså i riktig rekkefølge. Før vi proaktivt, løsningsorienter og målrettet kaster oss over problemet trenger vi først å forstå og akseptere problemet. Hva skjedde, hvorfor skjedde det, kunne problemet vært unngått, hva kan jeg lære? For om vi ikke tar oss tiden til å marinere litte grann på problemet før vi løser det, er det stor fare for at vi må løse det samme problemet mange ganger.

I tillegg kan det være deilig å unne seg et øyeblikk med selvmedlidenhet, frustrasjon, surhet, fy sørn før nå dritt eller hva enn som kan lette på trykket. Da snakker vi ikke om å bruke endeløse timer på å syte og klage til alle vi møter, men om å vie problemet et lite øyeblikk sammen med noen få personer som har et avbalansert forhold til problemer. Slike små ventileringer letter på trykket og gjør det lettere å komme seg videre med et lysere sinn.

Med disse ordene håper jeg å slå litt kaldt vann over den brennhete optimismen som regjerer i dagens samfunn, og gjøre plass til en velporsjonert og sunn aksept for at problemer er en normal del av livet og at det er greit å bli berørt når problemer oppstår. Mellom øyeblikk av #lovemylife og #happyhappyhappy er det øyeblikk av #nåsjit, og det er kanskje et godt nok liv?

Jeg ønsker deg gode dager
… og god helse!

Trine 🙂

Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

980x300

7 thoughts on “Jeg har problemer

  1. Randi Andersen says:

    Hva med å ha problemer å legge på seg og jeg synes jeg er for tynn, spiser vanlig kost laget fra bunnen av. Sluttet med kaker og sjokolade potetgull osv. Men synes selv jeg er for tynn. 168 høy og 54 kg

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s