Kraftfull kjøttsuppe med kjøttboller

Denne smaksrike kjøttsuppen er laget på kraft av elgbein, gode grønnsaker og deilige kjøttboller smaksatt med aromatiske krydder. Du kan lage den samme kjøttsuppen med margbein av okse, som du finner i dagligvarebutikker.

Vår kompis Nils, som er elgjeger, ga oss en stor pose elgbein forrige uke – en gave vi satte umåtelig stor pris på. Vi fylte sporenstreks vår største kasserolle med bein, grønnsaker og gode krydder og kokte en stor porsjon kraft. Kraftkoking lager god lukt i huset og setter oss i en forventningsfull stemning. Hva skal vi lage av kraften denne gangen? Og aller viktigst …. Når skal vi nyte den trivelige matlagingstunden og det deilige måltidet?

Resultatet ble en aldeles nydelig kjøttsuppe med kjøttboller på fredagskvelden, og i dag var det ekstra lett å stå opp – rester venter til frokost!

KJØTTKRAFTEN

Du trenger
Margbein av for eksempel elg eller okse, tilsvarende mengden av 10 margbein av okse *
2 gulløk
3 middels gulrøtter
3 stilker stangselleri med blad
1 persillerot
1 rød chili
3 store laubærblad
1,5 ss hel karve
1,5 ss fenikkelfrø
2 hele stjerneanis
5 nellikspiker
1,5 ss hel sort pepper
1 ss salt
3 l vann

* finner du frossne i større matbutikker.

Slik gjør du
Legg margbeinene i kasserollen og tilsett vannet. Skrell og del opp grønnsakene og tilsett disse samt krydderne. La det hele småputre under lokk i 6-7 timer.

Kraften.jpgBruk en hullsleiv for å fjerne det øverste skumlaget. Det kastes. Ta margbeinene ut av kasserollen og legg dem til sides inntil videre.

Legg en melsikt over en stor beholder, for eksempel en bakebolle eller kasserolle. Hell kraften over sikten. Bruk en sleiv til å klemme massen godt ned i sikten slik at all væske kommer gjennom. Bruk god tid på å gjøre dette, så får du med alle de deilige smakene. Kast deretter massen som ligger igjen i sikten og sett sikten tilbake over beholderen.

Plukk kjøttet av margbeinene og legg det til sides. Vi fikk 200 gram kjøtt fra beinene.

Væsken fra beholderen hvor du hadde beinene siles også gjennom melsikten, og om det er mer fett i margbeinene kan du plukke det ut og presse det gjennom sikten.

Nå har du deilig smakfull kraft du kan bruke til supper, gryter eller bare drikke slik den er. Kraften kan fryses. Vi delte kraften opp i liters-porsjoner. Én porsjon ble satt i kjøleskapet og sto der i 5 dager i påvente av at vi skulle lage suppe av den. Resten av kraften ble etter avkjøling frosset til senere bruk.

KJØTTSUPPEN

Du trenger
Til 4-5 porsjoner

1 liter kraft (oppskrift over).
450 g rotgrønnsaker (vi brukte en pose frosne grønnsaker med gul- rød og orange gulrot, pastinakk og persillerot)
Evt. kjøttet du plukket fra margbeinene, vi hadde ca. 200 g (kan sløyfes).
Kongsgress
Sitron
Sort pepper
Salt
400 g kjøttdeig (velg en fettrik kjøttdeig, ikke karbonadedeig)
Hele fenikkelfrø
Hel karve
Tørkede hele sennepsfrø

Slik gjør du
Når du åpner boksen med kraft vil du se at det er et stivnet fettlag på toppen. Ta det bort og legg det til sides. Varm opp resten av kraften i en kasserolle og tilsett rotgrønnsakene og evt. kjøttet fra margbeinene. Tilsett 1 ts tørket kongsgress og smak til kraften med salt og pepper samt saften av 1/2 sitron. Tilsett også ca. 4 gode ss av fettet.

Lag kjøttbollene slik: Ha kjøttdeigen i en bakebolle og tilsett 1 ts finmalt sort pepper og 1 liten ts salt. Bruk en morter til å knuse 1 ts av hver fenikkelfrø, karve og sennepsfrø. Krydderblandingen helles i bakebollen. Bruk en gaffel til å blande krydderne godt inn i kjøttdeigen.

Kjøttbollene

Når grønnsakene er møre legges små kjøttboller i suppen. Bruk en teskje og hånden din til å forme bollene faste og runde. Dypp skjeen i suppen mellom hver gang du lager en ny kjøttbolle, så fester ikke  kjøttdeigen seg så lett til skjeen. Kok suppen ca. 10 minutter til. Smak eventuelt til med salt, pepper og mer av fettet.  Det som blir igjen av fettet kan du bruke som stekefett til andre retter. Det holder seg fint i kjøleskapet.

Server og nyt – ekte mat med god smak!

Har du lyst til å lage fiskekraft og fiskesuppe, finner du oppskrift her

Har du lyst til å lage hønsekraft og hønsesuppe, finner du oppskrift her

Har du lyst til å lage lammegryte laget med kjøttkraft, finner du oppskriften her

Har du lyst til å lage mørk kjøttkraft og kraftfull mørk kjøttsuppe, finner du oppskriften her

 

Vi ønsker deg gode matstunder
… og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

Kategori: TD Metodens Fet-tallerken


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

980x300

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s