2018 – Trine og de gode hjelperne

Kjære bloggfamilie. Det er stille nyttårsdag og jeg tenker på året som har vært og hvordan jeg ligger an i mitt enorme prosjekt – ta nasjonal posisjon i helsedebatten.

Jeg håper at jeg ved å dele mine erfaringer fra min mangeårige klinikkpraksis kan bidra til å stoppe mathysteriet som brer seg i samfunnet og til at god helse blir tilgjengelig for flere.

IMG_2136.jpg

Jeg har med nød og neppe nådd alle årets milepæler, noe som kun har vært mulig med den enorme drahjelpen jeg har fått fra dere i bloggfamilien. Da jeg i juni 2016 etablerte bloggen og tok mitt første nølende, og litt skrekkslagne, skritt ut i det offentlige rom stilte dere opp med oppmuntring og dele-hjelp. Det er derfor med dere jeg ønsker å dele årets begivenheter.

Leserekorder for Helseinspirator
Bloggen Helseinspirator er en grunnpilar som gjør de andre delene av den nasjonale satsningen mulig. Den er også blitt et godt oppslagverk for mine og mine kollegaers klienter. Det er derfor gledelig å se at bloggen vokser – med dobbelt så mange leste innlegg i 2018 som 2017. Det er rent utrolig med tanke på at jeg har vært nødt til å nedprioritere å skrive blogginnlegg  for å prioritere å komme i mål med andre avgjørende delmål.

Det som har vært unikt med bloggen er at hver gang jeg har lagt ut innlegg om min nasjonale satsning, er det så mange som har delt innlegget at det har havnet på en nasjonal liste over mest delte innlegg. Det har gitt stor oppmerksomhet omkring bloggen og bidratt til flere følgere. At bloggen har vokst såpass raskt er takket være delingene av innlegg, som dere har gjort!

De 10 mest leste blogginnleggene i 2018 (mest lest øverst) var

  1. Oppskrift – Frøknekkebrød – lavkarbo
  2. Oppskrift – Helseinspirators gode speltbrød
  3. TD-metodens tallerkenmodeller
  4. Overvekten og skammen
  5. Oppskrift – Lavkarbo lasagne
  6. Oppskrift – Helseinspirators lavkarbobrød
  7. Spis mindre, tren mer – eller?
  8. Hva er TD-metoden?
  9. Bobilfruenes utfordring
  10. Om meg (Trine)

…. som viser en fin miks av interesse for god og helsefremmende mat, TD-metoden og holdninger til mat og helse. På 9. plass har vi resultatet av et trivelig samarbeidsprosjekt med bobilgruppen Bobilfruene, satt i gang av engasjerte Astrid. Det besto av at jeg i sommer la ut bobilvennlige matoppskrifter.

Minstemor Linn og jeg pusset også opp bloggen i sommer og ga den ny layout. Vi fikk samtid løst menyproblemer slik at det ble lettere å finne frem i oppskriftene.

Blogg-Oppusset.jpg

Ernæringsterapeutkollegaer
Det har i flere år vært alt for lange ventelister for å få time til Ernæringsterapi og NLP Coaching hos meg, noe som ikke har vært en god situasjon. Det har av den grunn ikke vært aktuelt å redusere arbeidstiden i klinikkpraksisen, noe som har medført at arbeid tilknyttet min nasjonale satsing, deriblant skriving av bøker og blogginnlegg, har blitt gjort ettermiddager og helger. Med stor glød og interesse for jobben min har jeg med glede fylt dagene med disse aktivitetene. Det er imidlertid ikke en varig løsning å ha en så stor arbeidsmengde.

For å få mer av skrivingen inn i ordinær arbeidstid trengte jeg å løse ventelisteproblemet. Jeg innså at jeg ikke kunne klare det hele alene og bestemte meg for å utdanne Ernæringsterapeutkollegaer. For å få mer ledig tid på sikt, måtte jeg noen år jobbe betydelig mer. 2018 var siste studieår på ernæringsterapistudiet. Her ser du studentene Marthe Hansen fra Sandnessjøen og Solveig Bjørkmo fra Mo i Rana i ivrig oppgaveløsning på samling om fordøyelsen.

MartheSolveig

2. desember var studiet fullført og jeg fikk med det etterlengtede kollegare – ikke bare ferdig utdannet, men allerede i praksis. Studentene var flinke og gjorde en god jobb og frøken Trine var stolt og glad.  Allerede høsten 2018 merket jeg virkningen av tiltaket ved at ventelistene endelig ble borte. Det kjentes helt fantastisk! Jeg kunne samtidig begynne å takke ja til flere kurs- og foredragsoppdrag, som jeg lenge har måtte nedprioritere fremfor den tross alt viktigere klinikkpraksisen.

3 års arbeid med å etablere skolen og skrive utdanningsmateriell var med det samtidig over og det var med et lettelsens sukk jeg la den enorme arbeidsbyrden fra meg. Neste studiestart ville bli så mye enkler, alt studiemateriell var allerede klart. Da jeg kom hjem fra siste skoledag ventet en stolt ektemann med god mat og bobler. Vi var i mål!

Champagne

Eventyret Cappelen Damm
Med en liste på 8 bøker jeg ønsker å publisere og flere års skriving av manuskripter bak meg oppnådde jeg den 4. januar den ultimate drømmen for en forfatterspire – å få utgitt min første bok gjennom Norges største forlag – Cappelen Damm. Boken Lettere, slank med fornuft var ute i alle landets bokandlere og bloggfamilien skapte gjentatte dele-rekorder på blogginnleggene om begivenheten. Det var med stolthet jeg fortalte fagteamet på Cappelen Damm om den massive støtten jeg fikk fra følgerne av bloggen, som på det tidspunktet hovedsakelig kom fra min hjemby.

Første boksignering ble arrangert få skritt utenfor huset vårt, hjemme i Mo i Rana. Det ble en stor dag med mange gode klemmer og trivelig prat med kjente og kjære.

Bokstand

Å bli innlemmet i forfatterstaben hos Cappelen Damm ble en fantastisk opplevelse. Fagteamet jeg jobbet sammen med var hyggelige og engasjerte – en drøm å jobbe sammen med. Det var også rent overveldende å få ta del i deres enorme kompetanse og jeg sugde ivrig til meg ny kunnskap. Av min dyktige redaktør Lise har jeg lært mye om skrivefaget og hun har løftet mitt uferdige manuskript til et nivå jeg ikke evnet å gjøre på egenhånd. Liv og Vibeke i markedsføringsavdelingen har på sin side tatt stafettpinnen videre og med sikker hånd og stort engasjement ledet prosjektet med å markedsføre boken. Det resulterte blant annet i at den ble omtalt i Dagbladet og Allers. Der stilte mine skjønne og engasjerte klienter Morten. Julianne og Ragnhild opp med sine historier – for å vise at god helse og en varig lavere vekt kan oppnås med helt alminnelig mat, uten ekstreme dietter.

Noen av mine favorittaktiviteter i livet er å spise god mat, snakke med trivelige mennesker og danse til god musikk. Da jeg ble invitert til sommerfest hos Cappelen Damm tenkte jeg – all right, mine favorittaktiviteter på en og samme kveld. Jeg drar! Jeg kjente dog ikke noen av forfatterne, hvilken kleskode jeg skulle følge eller hva som eventuelt ellers var kutyme, så det var med en solid dose sommerfugler i magen jeg ankom festlokalet alene. Nervøsiteten var ubegrunnet og både sommerfesten og den senere julefesten ble veldig trivelig med hyggelige møter med andre engasjerte mennesker.

2018-12-13 00.59.40.jpg

Inspirasjonsturné
Siden jeg er profesjonelt utdannet foredragsholder ble det et naturlig valg å holde inspirasjonsforedrag på boksigneringsturnéen for boken, i stedet for å kun signere bøker. Med medbragt lydanlegg, fullpakket koffert og foredraget Et lettere liv hoppet jeg på og av fly, tog, buss og taxi langs vårt langstrakte land og holdt til sammen 14 foredrag. Engasjerte arrangører gjorde det mulig å nå hele landet og jeg fikk den glede av å dele mange engasjerte stunder med deltakere og arrangører på foredrag i Narvik, Tromsø, Mo i Rana (3 foredrag), Trondheim, Brønnøysund, Bleikvasslia, Nesna, Åndalsnes, Oslo, Løten, Bodø og Fauske.

Bilde-FB.jpg

Lokale bokhandlere stilte opp med boksalg etter foredraget og det var stor stas å få signere bøker og se min lille gule bli med hjem til så mange. På turnéen fikk jeg også muligheten til å gjenoppta kontakten med gamle venner langs reiseruten.

Matanmeldere for ABC-nyhetene
Cappelen Damm anbefalte meg som matanmelder for den nasjonale nyhetssiden ABC-nyhetene (startsiden.no) da de lette etter noen som kunne påta seg et slikt oppdrag. Med Jeg er med fra mannen min Kjell Petter takket jeg ja til forespørselen. Med det fikk vi en unik mulighet til å nå hele landet med budskapet om den brede vei – at det er mulig å bli både friskere og lettere med både fett, karbohydrater og også ferdigmat i kostholdet.

Matanmeldelser.jpg

Nettkurs – mot alle odds
Etter bokutgivelsen strømmet det inn henvendelser fra hele landet om å få kostholdsveiledning i TD-metoden. Boken og kostholdsveiledning på scype fra min kollega Solveig hos NLP Coach Team var en god start, men det var et tydelig behov for mer. Det ville ikke være mulig å utdanne Ernæringsterapeuter i et tempo som ville dekke behovet fra hele landet raskt nok, så jeg måtte sette inn andre tiltak. Etter nok en rådslagning med mine kloke døtre besluttet jeg å lage et nettkurs hvor jeg kunne gi en grundig opplæring i kostholdsmetoden og samtidig bidra med de motivasjonsstrategiene jeg opplevde som så virkningsfulle i min klinikkpraksis.

Problemet var at jeg ikke kunne noe om filming, lyssetting, lydopptak og klipping av film.  Jeg hadde faktisk aldri i mitt liv sett et nettkurs og visste ingenting om hvordan slikt fungerte. Jeg kunne bare faget mitt og trengte hjelp til å få det ut på film. Stine som er utdannet innen film lovet å vise meg hvordan jeg kunne rigge til og lyssette filmscenen og Linn med sin allsidige datakunnskap takket ja til oppdraget som klipper og teknisk support. Jentene mine hjalp meg også med å bestille det utstyret jeg trengte og hjemmekontoret mitt ble kort tid senere fylt av lamper, mikrofon, stativer og annet utstyr jeg trengte.

Filmutstyr.jpg

Jeg trengte også hjelp med å opprette en lukket Facebook-gruppe til kurset og finne ut hvordan jeg skulle holde de ukentlige live sendingene. Der kom min NLP Coach kollega Agnethe Bjørkhaug meg til unnsetning og forklarte hvordan det hele fungerte. Med det var det meste på plass, jeg trengte bare et sted å filme.

Kjøkkenet ble filmstudio
Kjøkkenet vårt var totalt uegnet som location for å filme kurset. Vi hadde imidlertid lenge drømt om å installere en kjøkkenøy på kjøkkenet og hadde over tid kjøpt inn det vi trengte for å realisere drømmen. Det meste av det vi trengte lå pent stablet i uteboden, vi manglet bare en benkeplate, en kul tapet og litt maling, så var drømmekjøkkenet en realitet. Samtidig ville jeg få et velegnet studio for filming av nettkurset.

I juli heiv Kjell Petter og jeg oss rundt og pusset opp kjøkkenet. Vi liker å jobbe med sånt og hadde trivelige uker sammen med vårt felles prosjekt. Vi elsket resultatet – det ble helt oss – et fargerikt, glad og praktisk 70-talls kjøkken som sto i stil med resten av huset. Så langt, så godt. Nå kunne jeg begynne å filme.

Kjøkkenet

Så rullet problemene inn
Den første uken i august startet jeg å filme de i alt 33 episodene og jeg gikk kort tid etter ut med lanseringsdato for kurset – 14. oktober. Jeg valgte å sette prisen for kurset svært lavt slik at også de med begrenset økonomi skulle ha råd til å kjøpe kurset. Målet var å nå mange, og da trengte jeg å gjøre det tilgjengelig for alle som ønsket det.

Planen var at de første 4 modulene skulle være ferdig filmet og klippet innen 14/10 og at de to siste modulene skulle være ferdig innen 1. desember. Linn og jeg hadde en plan, så satte vi i gang.

Å lage manuskripter gikk overraskende raskt og greit – jeg visste hva jeg ville si. Det tekniske fungerte også greit nok. Med iPhone som filmkamera fikk jeg dog stadige problemer med fulle lager og måtte jamt og trutt slette apper og filer og starte filmingen på nytt. Det ble imidlertid et bagatellmessig problem i forhold til det som holdt på å velte hele prosjektet.

Kommunen har i hele 2018 jobbet med å ruste opp rørsystemet i byen og nå var tiden kommet for å gjøre det rett utenfor døren vår. Gravemaskiner gravde opp veien, komprimeringsmaskiner komprimerte grusmasse, lastebiler tømte ut sand og grus – ja du ser tegningen – eller hører den, er vel mer korrekt å si. Det var et overveldende støynivå utenfor huset og hverken vegger eller stengte vindu klarte å stoppe den fra å trenge inn.

Jeg hadde planlagt å få unna filmingen og rydde unna filmutstyret før Kjell Petter kom hjem fra arbeidet kl 15:30. Han skulle jo leve sitt normale liv der jeg hadde min arbeidsplass. Det ble etterhvert umulig å gjennomføre det slik som planlagt og vi ble enige om hvilke ettermiddager jeg kunne filme. Da det var godt planlagt begynte arbeiderne utenfor døra å jobbe dobbelskift. De var på etterskudd med arbeidet og trengte å ta igjen tid. Dermed ble det ikke stille utenfor huset før kl 21:00 om kvelden. Jeg kjente fortvilelsens tårer ta meg.

Selvsagt måtte de gjøre jobben sin, så jeg hilste og smilte alltid blidt til arbeiderne som ble en del av vår hverdag til langt ut i november. Bak lukkede dører fortvilte jeg imidlerid og lette desperat etter en løsning på problemet. Den ene filmen etter den andre ble skrapet på grunn av plutselige høye lyder eller fagfolk i orange klær som gikk forbi kjøkkenvinduet og ble fanget opp på film. Jeg timet filmingen så ofte som mulig til matpausene deres og forsøkte en uke å snu døgnet slik at jeg kunne jobbe om natten og sove om dagen. Det resulterte i en temmelig blek og rødøyd Trine på film, så også de filmene var det bare å skrape.

NettkurKjøkkenet Jeg vurderte en liten stund å gi opp hele prosjektet, men tanken på hvor tungrodd mange av de følgende prosjektene i den nasjonale satsningen ville bli uten nettkurset, fikk meg til å skrinlegge den tanken. Belønningen for å fullføre nettkurset var enorm. Vi måtte få det til. Jeg hadde daglig kontakt med Linn som oppmuntret meg med «Stå på mamma – du er flink», noe som hjalp enormt på motivasjonen.

For å berge prosjektet i havn i tide ga jeg venner og familie beskjed om at jeg ikke var tilgjengelig en periode og gikk inn i bobla mi – der har jeg jo vært før – og ga meg totalt over. Fortvilelsen og kampen var over. Med beslutningen om å gjennomføre tatt og aksept for de problemene som var, koste jeg meg med å tross alt få jobbe med noe nytt og spennende – og til og med med et tema jeg glødet for. Jeg tenkte stoisk – to filmer gjort, en skrapet, to nye filmer gjort, en skrapet – det går fremover.

Linn sa ofte «Gå for gull mamma!» og oppmuntret meg med det til å ikke fire på kvaliteten. Alle filmene skulle bli det beste jeg kunne få til. Jeg visste at det jeg gjorde ville bety mye for mange. De fortjente at jeg gjorde mitt ytterste.

Samme helg som NLP Ernæringsterapeutene besto sin eksamen filmet jeg den siste filmen i nettkurset og kunne med det si meg svært fornøyd med at enda et stort og viktig prosjekt var bragt vel i havn.

En stor og uventet gave
Den 3. uken i oktober var det nær 100 påmeldte til nettkurset og jeg møtte dem for første gang live i nettkursets tilhørende Facebook gruppe. Agnethe hadde lært meg godt opp og jeg konstaterte lettet at jeg behersket det tekniske.

NettkursetMøtet med kursdeltakerne ble svært hyggelig og givende og i fellesskapet i den lukkede Facebook-gruppen ble det raskt etablert en varm og støttende tone – jeg ble så lettet og glad for akkurat det. Jeg visste så vel fra mange år med motivasjonsarbeid at et slikt støttende nettverk ville bety mye for deltakernes mulighet til å nå og beholde sitt resultat. Jeg har naturlig nok gjort min jobb, men deltakernes engasjement og respektfulle opptreden mot hverandre har betydd minst like mye, om ikke mer. Kort tid senere begynte meldingene fra deltakerne om bedre energi, lavere vekt, bedre blodsukkerverier, mindre medisiner mv. å tikke inn – noen bedre lønn for strevet kunne jeg ikke få.

Mer informasjon om nettkurset finner du her

Et av mine yndlingsmantraer – sammen lykkes vi! har i sannhet vist seg å fungere i praksis i dette prosjektet, og jeg er ikke større enn at jeg blir utrolig rørt og glad for det. Jeg planla å gjøre min del og fikk uventet støtte, hjelp og en hel herlig gjeng allierte på kjøpet. Å daglig følge denne flotte gjengen gjennom Facebook-gruppen har blitt en av hverdagens store gleder.

Trine goes YouTube
Mamma om du skal nå de unge, trenger du å etablere deg på YouTube, var ordene fra mine flinke døtre – så da gjør mamma som foreslått. Jeg hadde jo allerede lært å lage film, syntes det var skikkelig skøy og hadde både arbeidslyst og ledig tid – så hvorfor ikke. Jeg trengte bare lære meg å klippe film. Jeg fikk installert klippeprogrammet NERO og mannen min ga meg et lite lynkurs, og voila så var jeg også ute med filmer på You Tube.

YouTubeFrøknekkebrød

NESTE ÅR OG FREMTIDEN

Målet er i første omgang at TD-metodens brede vei skal nå hver krik og krok i vårt langstrakte land, og gjøre det langt mer overkommelig for flere å få og beholde et lettere og friskere liv.

Drømmen Cappelen Damm fortsetter
Jeg fikk like før jul beskjed fra redaktør Lise at et nytt opplag av boken Lettere, slank med fornuft skal trykkes opp. Det er med stor glede jeg konstaterer at boken er etterspurt og at Cappelen Damm fortsatt ønsker å satse på meg og mitt forfatterskap.

Manuskript til en inspirasjon-/kokebok er nær ferdig skrevet og sendes inn til forlaget i februar for vurdering om utgivelse. Deretter starter jeg med å skrive på boken hvor jeg deler mine erfaringer om hvordan bli frisk(ere) for mange mage-/tarm plager.

You Tube satsning
Å lage inspirerende You Tube filmer blir en prioritert oppgave i 2019. I julegave fra mannen min fikk jeg filmkamera, og fra jentene en liten kiste hvor jeg kan ha kablene og utstyret til kameraet. Der har de på lokket tegnet meg – trygt omsluttet av hele familien – mannen min, jentene våre, svigersønnen Nikolai og min firbente venn Zappa – for å vise at de heier på meg. Dermed er alt klappet og klart til å møte nyåret motivert og uten for mange tekniske problemer.

2018-12-25 12.27.22.jpg

TD-metoden veiledere
Jeg har valgt å utsette nytt studiestart på NLP Ernæringsterapistudiet og i stedet utdanne fagpersoner med helsefaglig bakgrunn som kan gi personlig veiledning i TD-metoden. Kurset strekker seg over ett halvt år og gjør det mulig å på kort tid få flere til å veilede i metoden enn den flereårige Ernæringsterapiutdanning muliggjør. Vi trenger dog flere terapeuter i landet, så det blir nytt studiestart, men altså ikke i 2019. Første sertifiseringskurs for TD-metoden veiledere starter 14. februar. Om du er utdannet Personlig trener, kostholdsveileder, fysioterapeut, hjelpepleier eller lignende og ønsker å delta på kurset, er du hjertelig velkommen til å tak kontakt. Informasjon om kurset finner du her.

Klinikkpraksisen på NLP Coach Team
Avslutningsvis vil jeg si noen ord om kilden til min kunnskap og mitt engasjement – klinikkpraksisen hvor jeg ukentlig møter mine skjønne klienter. Å dra på jobb på NLP Coach Team og møte dem er en enorm glede i livet – en glede jeg ikke kunne tenke meg å være foruten. Jeg vet at mange tenker at jeg har så mye annet å gjøre at jeg sikkert ikke har tid til klinikkpraksisen min. Selv om jeg fra januar reduserer tid i klinikkpraksisen noe, kommer jeg fremdeles til å jobbe der flere dager i uken sammen med det herlige teamet som du ser bilde av under. Det kommer jeg til å fortsette med i 2019 og i mange, mange år fremover. Jeg er først og fremst terapeut!

_31A3728.jpg

Gjennom NLP Coach Team holder jeg også NLP-skole, og sammen med min medeier og gode kollega Lena Kralicek holder vi Kom i form ferie for glade jenter. Mye trivelig skjer med andre ord hos oss, og jeg gleder meg over at også det er med meg på veien videre.

DA tror jeg at jeg har fått med meg hovedtrekkene i hva som har skjedd i 2018 og hva planene for 2019 er.

…. så langt, så godt!

Jeg takker for trivelig følge i 2018 og gleder meg til fortsettelsen sammen med deg og resten av bloggfamilien.

 

Kjærlig hilsen
Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s