Myter om vektreduksjon – som ikke stemmer

  • JSad young woman being on diet

Mange av sannhetene omkring vektreduksjon gjør veien til et lettere liv til en ren prøvelse. Når jeg følger mine klienters effekt av kostholdet, får jeg håndfaste bevis for hva som fungerer i virkelige liv. Deres erfaringer har lært meg at mange etablerte “sannheter” ikke stemmer. Under belyser jeg tre av dem, og oppfordrer deg samtidig til å gjøre som mine klienter har gjort – glem dem!

Myte nr 1 – Spis færre kalorier
Har jeg virkelig gått ned i vekt? Jeg har jo ikke spist mindre, og ikke engang vært sulten? er slikt jeg ofte hører på kontoret. Jeg blir like glad hver gang, og tenker – Bra!  Enda et fint menneske som slipper å tro på myten om at kaloritelling og sult er prisen for en lavere vekt og bedre helse.

Hverken jeg eller noen av mine ernæringsterapeuter eller kostveiledere teller kalorier når vi veileder våre klienter. Vi følger helt andre målemetoder for hva som er en passelig mengde mat. Vi følger klientenes kloke mager.

Når du spiser når du er sulten, stopper når du er passelig mett og venter med å spise til du igjen er sulten – da kommer du til å spise passelig mye. Tro meg – Ingen av mine etterhvert tusenvis av klienter eller kursdeltakere har tellt kalorier, så det trenger heller ikke du å gjøre om du ikke ønsker det. Når du følger din egen kropps signaler, vil du oppleve at du noen dager spiser mer eller mindre enn andre dager – rett og slett fordi du er mer eller mindre sulten på ulike dager. Det er akkurat slik det skal være. Lytt til den kloke magen din, den vet hva du trenger!

Spis samtidig blodsukkerstabilt, så slipper du suget som kommer av et ustabilt blodsukker. Ustabilt blodsukker fører gjerne til at vi spiser når vi egentlig ikke er sultne, og at vi lettere overspiser.

På Helseinspirators YouTube kanal kan du se en kort film om når, hvor mye og hvor ofte det er bra å spise (T-skjorten er ikke valgt uten grunn 🙂 ). Klikker du på bildet starter filmen.

Kjøkkenprat-Måltidsrytmen

Myte nr 2 – Velg lavkarbo eller lavfett
Millioner av mennesker verden over har ettertrykkelig bevist at både lavkarbodietter og fettfattige dietter gir vektreduksjon. Jeg tror på det som fungerer i menneskers liv og har lett etter en mulig sammenheng mellom disse tilsynelatende motstridende diettene. Sammenhengen jeg fant åpner for en fantastisk mulighet – en bred vei til en lavere vekt og for mange også bedre helse. Sammenhengen er:

Ingen vektreduskjsonsdietter, som tillater deg å spise deg mett,  kombinerer mye fett og mye karbohydrater. Velger du lavkarbo, må du forsake karbohydrater. Velger du lavfett, må du forsake fett.

Måltider med samtidig mye fett og mye opptakelig karbo (sukker og stivelse) er ikke vektreduserende. Spiser du denne fett-karbo kombinasjonen ofte nok, vil vekten øke.

Betyr det at du enten må velge en lavkarbodiett og akseptere savnet etter karbohydratrike matvarer som brød og pasta? eller at du må velge en karbohydratrik diett og akseptere savnet etter fete matvarer som smør og fete oster? Svaret er heldigvis NEI!

Du kan spise både fete- og karbohydratrike måltider, til og med samme dag, om du følger noen enkle regler.

Det betyr at du kan gå ned i vekt og bli frisk for mange helseplager med et svært variert og tilfredsstillende kosthold – et kosthold du med letthet kan følge hele veien frem til ditt livsstilsmål.

Farvel til den smale sti!

Hvordan du i praksis følger den brede vei til ditt lettere liv, kan du lese om i boken Lettere, slank med fornuft, utgitt på Cappelen Damm i 2018. Jeg håper at metoden jeg beskriver i boken kan bli allmennkunnskap i samfunnet slik at vi kollektivt kan si farvel til myten om at vi må følge ensidige dietter for å nå våre livsstilsmål – det må vi definitivt ikke! Boken kom i januar 2019 ut som pocketbok (kr 179,-). Klikk på bildet for mer info/bestilling.

boken-lettere

Myte nr 3 – Du må lage all mat fra bunnen av
Det stemmer absolutt ikke. Om sausen er laget i en fabrikk eller på kjøkkenet hjemme, er det fremdeles kombinasjonen av mye fett og mye karbohydrater du trenger å unngå om du ønsker vektreduksjon. Butikkhyllene bugner av matvarer som passer i et vektreduserende kosthold.

De fleste av mine klienter har ferdigmat som en del av sitt vektreduserende og også helsefremmend kosthold – og det fungerer aldeles utmerket for dem. Da vil det også fungere for deg. Om du ønsker å lage all mat fra bunnen av er det veldig bra. Om du ikke ønsker det, er det like bra.

Når det er mange måter å løse kostholdshverdagen på, blir god helse og den vekten man ønsker seg tilgjengelig for flere.

Om du ønsker å lese mer om akkurat dette temaet, kan disse blogginnleggene være aktuelle
Er ferdigmat farlig?
Eksempel til etterfølgelse
Matanmeldere hos ABC-nyhetene
Er dette usunt Trine?

Med færre begrensninger og flere muligheter blir våre unike og ulike livsstilsmål så mye mer gledesfylt å satse på!

Farvel kaloritelling og sult
– spis blodsukkerstabilt og følg magen din!

Farvel den smale sti
– velkommen den brede vei, med både fett, karbohydrater og ferdigmat!

Jeg ønsker deg gode matstunder
… og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s