Hvilken kroppstype er du?

Kroppstypeskala-SmalereÅrsaken til at ulike vektreduksjonsmetoder har så ulik effekt på ulike mennesker er nettopp det at vi er så ulike.

Noen går effektivt ned i vekt på karbohydratrike dietter med mye brød, ris, pasta, potet og frukt, mens andre må velge lavkarbodietter for å få en akseptabel vektreduksjonseffekt.

Hvorfor er det slik, og hva betyr det for deg?

Min erfaring når jeg i snart 20 år har fulgt mine klienters effekt av ulike vektreduksjonstiltak er;

Om kostholdet er mer karboydratrikt enn det kroppen klarer å håndtere, gir det seg ikke bare utslag på vekten, men også på energien og helsetilstanden. Min erfaring er at helseplagene jeg nevner under, som regel er forårsaket av et for karbohydratrikt kosthold over tid. 

 • Type 2-diabetes.
 • Premenstruelt syndrom (PMS) med humørsvingninger, væskebinding og smerter.
 • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS, mange cyster på eggstokkene). Tilstanden er en vanlig årsak til barnløshet.
 • Migrene som oppstår ved kjønnsmodningen og påvirkes av måltidsrytmen, stress og menstruasjonssyklusen
 • En ugunstig kolesterolbalanse.
 • Psykisk uro og energifall når man begynner å bli sulten
 • Ikke alkoholisk fettlever

Flere av disse tilstandene benevnes som livsstilssykdommer, og mange lider ikke bare av én, men flere. Min observasjon er at disse tilstandene er ett helseproblem som viser seg i form av ulike symptomer. De kan alle bedres med et karbohydratredusert kosthold. Ofte vil alle symptomer på tilstanden bli borte.

HVA som er et karbohydratredusert kosthold er er høyst forskjellig – Vi er i sannhet ulike!

Om basiskosten til en person for eksempel består av halvannen liter sukkerholdig brus, smågodter og brødskiver med nugatti, vil disse tilstandene sannsynligvis bedres om det søte pålegget erstattes med proteinrikt pålegg som kjøtt- og fiskepålegg, og brusen med vann.

Mange har allerede lite søtsaker i kostholdet, men har likevel nevnte helseplager. Det betyr at karbohydratmengden i kosten må reduseres ytterligere om ønsket er å bruke kostholdet for å regulere helsen og vekten. Når det gjelder vekten, er det i tillegg vesentlig hvordan fett, karbohydrater og proteiner kombineres i måltidet.

Med små justeringer kan maten vi spiser bidra til den vekten vi ønsker oss, mer energi og en bedre helse!

Den brede vei
Min kostholdsfilosofi baserer seg på en grunnleggende holdning at det er viktig å ikke begrense kostholdet mer enn nødvendig for å oppnå de vekt- og helsemålene vi setter oss.

En bred vei er lettere å følge enn en smal!

Det betyr at om du tåler karbohydrater godt, er det ingen grunn til å slutte å spise frukt, brød og pasta. Om du har helseplager som kan bedres ved å redusere karbohydratmengden i kosten, er det godt å vite at det er mulig. For de fleste er det tilstrekkelig å redusere kaker, godter og søt drikke, så kan brødet, pastaen og poteten beholdes – eventuelt i reduserte mengder.

Din kroppstype
I motivasjons- og vektreduksjonsmetoden TD-metoden (Trine Dahlmo metoden) beskrives din karbohydrattoleranse ut fra den pedagogiske modellen kroppstypeskalaen.  Når du kjenner din plassering på skalaen, blir det lettere for deg å skape deg et kosthold som er optimal for deg.

Kroppstypeskala-Smalere

Kroppstypeskalaen
Ytterpunktene i skalaen er navngitt Bondetypen og Steinaldertypen. Din plassering vil være en plass mellom disse – vi er unike! Med årene kan også vår kroppstype og plassering på skalaen endre seg. Karbohydrattoleransen svekkes med årene og vi skårer etterhvert mer mot høyre på skalaen. Under beskriver jeg ytterpunktene Bondetypen og Steinaldertypen, men først!

En VIKTIG forutsetning
For at du skal kunne vurder hvor på skalaen du befinner deg trenger du å vurdere dine kroppslige signaler og symptomer ut fra forutsetningen av at du følger et «typisk norsk» karbohydratbasert kosthold. Om du følger et mer ytterliggående kosthold med enten svært mye godterier og søtsaker, eller motsatt et lavkarbokosthold med lite karbohydrater, trenger du å ta det med i vurderingen når du finner din plassering på skalaen.

Dine symptomer (ref. over) kommer av de tiltakene du gjør (i dette tilfellet; kostholdet ditt). Du kan derfor ikke vurdere dine symptomer uten å ta med i vurderingen hva som bidrar til dem (kosten).  

Skårer du mot bonde-typen?
Bondetypen påvirkes i liten grad energimessig av måltidsrytmen. De kjenner sulten i magen, men de blir ikke veldig irritable, kraftløse eller uvel om de ikke rekker å spise innen ett par timer etter at de er blitt sultne. De kan fortsette med sitt en stund til uten at energien faller nevneverdig.

Mange unge er Bondetyper, mens jeg sjeldnere møter godt voksne som er det. Bondetypen pleier sjelden å få desperate anfall av sug etter karbohydrater og kan uproblematisk kjøpe seg en stor sjokoladeplate og spise bare en liten bit til kaffen en gang iblant. Konfektesken de fikk til jul, kan vare helt til påske. Karbohydrater gir rett og slett ikke det kicket som de som skårer mer mot Steinaldertypen. Det betyr ikke at Bondetypen ikke kan elske karbohydratrik mat som potetgull og kaker, og til og med spise mye av den, men de blir sjeldent overmannet av et akutt sug, fremprovosert av et blodsukkerfall.

Du skårer mest sannsynlig mot venstre ende av kroppstypeskalaen – mot Bondetypen, om du kjenner deg igjen i de fleste punktene under:

 • Om det går fem timer uten at du får spist, faller ikke energinivået eller humøret nevneverdig. Du blir bare sulten.
 • Om du legger på deg, får du en jevn fettfordeling over hele kroppen, eller du legger forholdsmessig mer på deg over rumpe og lår i forhold til over magen.
 • Du har sjelden desperat sug etter matvarer som fører til anfall av overspising.
 • Du går ned minst to kilo i måneden på høykarbo/lavfettkurer som Roede-metoden, VGs vektklubb og lignende.
 • Du er lite eller ikke plaget med PMS, har ikke type 2-diabetes, en ugunstig fordeling av kolesterol, cyster på eggstokkene eller noen av de andre tilstandene som tidligere er nevnt.

Dersom du er en kroppstype  mot Bondetypen, vil du ikke nødvendigvis kjenne deg igjen i alle punktene ovenfor, men i den generelle tendensen. Du har sannsynligvis minst én forelder som skårer tilsvarende på kroppstypeskalaen, eventuelt også søsken, tanter og onkler.

Bondetypen går lett ned i vekt på en hvilken som helst vektreduksjonsdiett. I tillegg kan de skeie ut med litt søtsaker ett par ganger i uken uten at vektreduksjonen stopper opp. For mange er det nok å bare kutte ut godteriene og kakene en periode, så når de sin ønskede vekt ganske kjapt og greit.

Helsemessig opplever jeg at Bondetypen betydelig sjeldnere enn andre får de helseplagene jeg over har nevnt.

Skårer du mot Steinaldertypen?
I den andre enden av kroppstypeskalaen finner vi Steinaldertypen, som har svært lav toleranse for karbohydrater. Om Steinaldertypen lever på et typisk norsk karbohydratbasert kosthold, vil humør og overskudd påvirkes av måltidsrytmen. Går det noe særlig mer enn fire timer mellom måltidene, vil hjerne og muskler gi tydelige signaler på at de mangler drivstoff, og evnen til å tenke og gjøre fysiske anstrengelser vil bli merkbart redusert. Steinaldertypen blir da gjerne desperat i blikket og klarer ikke å tenke på annet enn å finne noe å spise, helst noe som gir umiddelbar energi, slik som sjokolade, boller, flatbrød, kjeks eller ungenes lørdagsgodter.

Noen Steinaldertyper blir bare apatiske og energiløse når det er lenge siden de har spist, mens andre blir nervøse, grinete eller rasende. For å unngå dette ubehaget har de gjerne mat tilgjengelig til enhver tid – Sportstbarer, mandler, drops, rosiner eller noe annet som kan avverge ubehaget som ofte oppstår når det er en stund siden siste måltid.

Steinaldertypens blodsukker svinger mer enn hos Bondetypen når de lever på et karbohydratbasert kosthold, og siden svingningene i blodsukkeret påvirker humør og energi, vil det påvirke deres atferd. Mange Steinaldertyper fremstår derfor gjerne som følelsesmennesker og kan være livlige, entusiastiske og snarsinte, i alle fall om de er trygge nok til å gi utløp for sine følelser. De kan snakke raskt og entusiastisk og vise hva de mener med livlig mimikk og kroppsspråk.

Mens Bondetypene ofte er slanke rundt midjen, er situasjonen oftest motsatt hos Steinaldertypene. De fleste har forholdsmessig mer bukfett, uansett om de er slanke eller overvektige, og mange har særdeles slanke bein og armer i forhold til resten av kroppen.

Skårer du mot Steinaldertype?
Du er mest sannsynlig en kroppstype i høyre enden av skalaen, mot Steinaldertypen, om du kjenner deg igjen i de fleste punktene nedenfor:

 • Om du går fem timer uten mat, blir du som regel irritabel, kraftløs i musklene og får problemer med å konsentrere deg.
 • Om du legger på deg, konsentrerer vekten seg rundt midten av kroppen. Du har kanskje også veldig slanke armer og bein i forhold til resten av kroppen.
 • Du har ofte et sterkt sug etter karbohydratrik mat og kan kaste den i deg uten at du tar deg tid til å kjenne etter hva den smaker.
 • Du går ned maks ett kilo per måned på høykarbo/lavfettkurer, selv om du følger kostplanen til punkt og prikke.
 • Du har en eller flere av følgende helseplager eller sykdommer: PMS, PCOS, langvarige og sterke overgangsalderplager, tidlig forstørret prostata, ugunstig      kolesterolfordeling, hormonpåvirket migrene, type 2-diabetes, ikke alkoholisk      fettlever, insulinresistens.

Dersom du skårer mot Steinaldertypen, vil du ikke nødvendigvis kjenne deg igjen i alle punktene ovenfor, men i den generelle tendensen. Du har sannsynligvis minst én forelder som skårer tilsvarende på kroppstypeskalaen, eventuelt også søsken, tanter og onkler. 

Steinaldertypen og vektreduksjon
Lavkarbomat er det kostholdet som gir mest effektiv vektreduksjon for deg som er  Steinaldertype. Du vil gå ned i vekt på en karbohydratrik og mager kost også, men ikke like raskt. Steinaldertypens største problem med et slikt kosthold er at det vil oppleves som svært lite tilfredsstillende, for det er bare Bondetypen som er mett og tilfreds i timevis etter en porsjon havregrøt eller et brødmåltid med søtt pålegg. En karbohydratrik kost vil for Steinaldertypen ikke kunne bidra til at blodsukker-, stress- og kjønnshormoner stabiliserer seg på et optimalt nivå. Den vil kjenne et sterkt sug etter fetere mat og også etter mer karbohydrater.

Den hormonelle uroen Steinalder-typen vil oppleve på en karbohydratrik vektreduksjonskost, gjør det derfor svært krevende å holde seg til en karbohydratrik og mager slankekost over tid. Hormoner som er i ubalanse, vil på et eller annet tidspunkt kreve sitt og bidra til at Steinaldertypen «sprekker» og spiser noe som ikke var planlagt. Når den ikke vet at den kan spise fet mat uten å gå opp i vekt vil den gjerne på sine «sprekker» spise måltider med både fett og karbohydrater, som jo er særlig vektøkende, spesielt for Steinaldertypen.

Det er altså ikke slik at den magre og karbohydratrike kosten i seg selv gir vektøkning for Steinaldertypen, men den ikke gir den hormonelle roen som er nødvendig for at den skal klare å holde seg til kostholdet over tid.

Steinaldertypen som ønsker å gå ned i vekt, trenger hovedsakelig å spise lavkarbomåltider. Det er imidlertid helt unødvendig å helt kutte ut brød, ris eller pasta. Om slike karbohydratrike matvarer kombinere med proteinrike matvarer som kjøtt, cottage cheese eller fisk får man samme helseeffekt som lavkarbomåltidene. Om proteinkilden er mager, kan også vektreduksjonseffekten høstes.

Når Steinaldertypen følger et karbohydratredusert kosthold noen måneder, vil den ikke lenger kjenne seg igjen i kjennetegnene på Steinaldertypen. Den blodsukkerstabiliserende kosten vil sørge for at de aller fleste, om ikke alle, symptomene på hormonelle ubalanser blir borte, og Steinaldertypen vil høste alle Bondetypens fordeler.

Din egen vei
Det er altså ikke slik at lavkarbokost er det beste, eller at lavfett-karbohydratrik kost er det beste. Disse tilsynelatende motstridende kostholdsfilosofiene er bare to ulike muligheter.

Alle kan gå ned i vekt og blir friskere for mange av livsstilssydommene på lavkarbokost. Jo mer man skårer mot steinaldertypen, jo mer er det å vinne å velge et et slikt kosthold. Det er imidlertid ikke nødvendig å helt fjerne karbomat som brød, potet, frukt og pasta. Ekstreme dietter blir tøffe å velge over tid, og hvorfor skulle du gjøre det. Du kan gå like mye ned i vekt og bedre dine helseplager med en mer moderat reduksjon i karbohydratmengden i ditt kosthold.

Om du skårer mot bondetypen er det ingen grunn til å velge lavkarbokost for å gå ned i vekt. Din karbohydrattoleranse er så god at du gjerne kan velge å ha en del karbohydrater i ditt kosthold. Du vil gå effektivt ned i vekt på de fleste vektreduksjonsdietter – både karbohydratrike- og fattige. Velg det som passer deg best.

Velger du TD-metoden som vektreduksjonsmetode kan du beholde både de karbohydrtarike måltidene og de fete – ingen ekstremisme er nødvendig!

Når du kjenner din kroppstype kan du kombinere de fete- og karbohydratrike måltidene på en måte som fungerer optimalt for deg!

Følger du din egen vei, er du på rett vei!

Vil du lese mer om TD-metoden og din kroppstype, kan du lese boken Lettere, slank med fornuft, delta på nettkurset Lettere med TD-metoden eller få personlig oppfølging av en TD-metoden veileder. Informasjon finner du ved å trykke på bildet under

Vi ønsker deg gode matstunder
… og god helse!

Trine Dahlmo og TD-metodens fagteam🙂
_________________________________________
Trine Dahlmo  –  Helseinspirator

980x300

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

One thought on “Hvilken kroppstype er du?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s