Tåler ikke gluten, eller?

bakst

At gluten er involvert i alt fra moderate helseplager til svært alvorlige sykdommer er jeg ikke i det minste tvil om. Selv om jeg har bevitnet det mange ganger i min klinikkpraksis, opplever jeg det fremdeles som rent mirakuløst at det er mulig å bedre sin helse dramatisk ved å utelukke en enkelt matvare fra kostholdet.

Jeg ønsker med denne artikkelen å veilede deg gjennom det kronglete temaet “gluten”, og håper at de som blir syke av gluten finner noen av de svarene de trenger for å ta neste skritt på veien mot sitt friskere liv. Samtidig håper jeg at de som tåler gluten kan spise  glutenholdig mat uten bekymringer.

HVOR ER GLUTEN?
Gluten finnes i varierende grad i kornsortene hvete, rug, bygg og spelt. Havre er naturlig glutenfritt, men den vanlige pakken havregryn du finner i dagligvarebutikken kan være forurenset av andre kornsorter som inneholder gluten slik at den ikke kan spises av de med cøliaki. havre som selges som glutenfri er dyrket på jorder som er langt unna de andre kornsorter slik at forurensing ikke skal kunne skje.

Hvete, rug, bygg og speltkorn inneholder 3 makronæringsstoffer, som er:
– Proteinet, som kalles gluten. Det er denne delen av kornet som gir elastisitet til bakst
– Karbohydraten, som hovedsakelig er stivelse
– Fett, i svært små mengder.

Den delen av kornet som er karbohydrater og fett tåles av de som ikke tåler gluten. I industrien kan disse tre bestanddelene i korn skilles fra hverandre og utgjøre 3 ulike matvarer.

GLUTEN OG HELSE

Cøliaki
De som har den alvorlige sykdommen Cøliaki tåler ikke proteinet gluten og kan derfor ikke spise noen av ovennevnte kornsorter uten å bli svært syk. De som har cøliaki tåler derimot stivelsen i alle typer korn, siden stivelse er en karbohydrat.

Glutenfrie matvarer
Mange glutenfrie produkter er basert på hvetestivelse, og er derfor svært karbohydratrike. Leser du innholdsdeklarasjonen på matvarer som blant annet glutenfrie pizzabunner og glutenfrie brød vil du se at andelen karbohydrater ofte er svært høy, som regel betydelig høyere enn for eksempel rugknekkebrød, hvetebrød og andre produkter laget av hele kornet, hvor også proteindelen i form av gluten er med. Slike karbohydratrike glutenfrie matvarer egner seg derfor ikke som en del av et lavkarbokosthold.

Lavkarbobrød
Mel laget av proteinet i kornet kalles glutenmel, og hvete er det kornet som oftest brukes for å lage glutenmel. På grunn av hveteglutenets gode bakeegenskaper, og det faktum at det er uten karbohydrater, er glutenmel en yndet ingrediens i lavkarbobrød. På brødets innholdsdeklarasjon vil det da stå “glutenmel” eller “hvetegluten”, som er det sammen. Om hveteprotein tåles, kan derfor slike brød være gode valg for de som følger et lavkarbokosthold, forutsatt at børdet har lav nok karbohydratmengde. Om hveteprotein derimot ikke tåles, trenger du å være ekstra oppmerksom på å sjekke innholdet i matvarer ment å være lavkarbovarianter av karbohydratrike matvarer som pasta, mel og brød.

Syk av hvetegluten eller av gluten?
Om vi ser bort fra de med cøliaki, erfarer jeg at de fleste tåler spelt, rug, bygg og havre selv om hvete ikke tåles. For de fleste er det derfor tilstrekkelig å utelukke hvetegluten fra kostholdet, mens de øvrige glutenholdige kornsortene kan beholdes.

Om hvetegluten ikke tåles heter det ikke å ha glutenintoleranse eller glutenallergi, siden det jo er gluten i de andre kornsortene. Da har man hveteproteineintoleranse.

Tilstander hvor jeg mistenker at alle glutenholdige korn kan påvirke symptombildet er Autisme og ADHD. Jeg har imidlertid ikke tilstrekkelig erfaring med kostholdsbehandling av disse tilstandene til at jeg har faglig belegg for å påstå at det er tilfelle.

Det er også verd å nevne at mange får luftplager av bakst, uansett kornsort, men tåler spagetti av hvete eller spelt, samt knekkebrød av alle kornsorter. Da er det ikke kornet som er problemet, men bakemidlene i baksten. Tåler du hvetespagetti eller knekkebrød med hvete, tåler du hvete.

Min konklusjon er altså at de fleste som opplever at de reagerer på korn, kan gå ut i fra at det kun er hvete som gir helseplagene eller fersk bakst. Om det er reaksjoner på hvete, kan det være allergi eller intoleranse.

Hveteproteinallergi
Noen har hveteproteinallergi, en tilstand som kan påvises hos legen ved at det tas en blodprøve. Denne tilstanden er sjelden, akkurat slik melkeproteinallergi er sjelden. Blodprøvene er dessuten ikke 100 % pålitelige, så symptombildet må også vurderes

Hveteproteinintoleranse
Mange som opplever at de reagerer på hvete, får ikke bekreftet sine reaksjoner på tester for cøliaki og hveteproteinallergi. Noen velger å likevel utelukke hvete eller alle glutenholdige korn fra kostholdet, og opplever å få en betydelig bedret helsetilstand.

Selv om hveteproteinintoleransen ikke kan påvises ved hjelp av tester i det offentlige helsevesenet, er min erfaring at hvete for noen gir intoleransesymptomer.

Min erfaring med hveteproteinintoleranser er basert på mange hundre kunders erfaringer med utelukkelse- og provokasjonsdietter. De tilstandene jeg har observert kan bli bedre, ofte helbredet, av å utelukke hvete fra kosten er særlig:

– Fibromyalgi eller tilsvarende smerter i vev og ledd.
– Crohns sykdom.
– Atopisk syndrom (Mitt begrep. Her dreier det seg imidlertid om mer enn hveteproteinet. Jeg kommer tilbake med en mer helhetlig behandlingsstrategi for denne tilstanden i senere innlegg).
– De som har stor væskebinding, uavhengig av menstruasjonssyklus. Denne væske-           bindingen gir også smerter i ledd.

NB! Crohns sykdom er en alvorlig tilstand med betennelser i tarmveggen. En kostholdsendring skal ikke erstatte medisinene som hemmer sykdomsutviklingen. Om kostholdsendringen bedrer tilstanden, vil din lege kunne gi deg råd om hvordan du forholder deg til endringen i din helsetilstand.

Skyte spurv med kanoner
Alle historiene om mennesker som har blitt friske for ovennevnte tilstander på et lavkarbokosthold er nok i hovedsak de som har byttet ut hvetebrødskiven med egg og bacon og hvetepastaen med stekte grønnsaker. Det er i så fall ikke selve lavkarbokostholdet som har hjulpet dem å bli friske, men utelukkelsen av en matvare som gjorde dem syke. Om de ikke hadde fulgt et lavkarbokosthold, men kun utelukket hvete fra kostholdet, ville mange fått det samme helsemessige resultatet.

Å kun utelukke hvete, og ha muligheten til å velge spelt, rug, havre og bygg i kostholdet gjør kosten betydelig mer overkommelig å følge enn å utelukke hele glutengruppen. Om man av ulike grunner i en periode ønsker å utelukke flere kornsorter, er en annen sak. Å “ikke ønske akkurat nå” er noe helt annet enn å “ikke tåle for alltid”.

All mat er bra mat
Noen tåler en matvare som andre blir syke av. Det er dermed ikke selve matvaren som er problemet, men det faktum at vi ikke er like kompatible til enkelte matvarer. Kroppen er intelligent, og vet å si i fra om en matvare ikke tåles. Da gir den signaler i form av symptomer, oftest i fordøyelsessystemet, vev, ledd og hud. Vår energi og mentale kapasitet vil som regel også bli påvirket.

Om du kjenner deg frisk og rask er det derfor sannsynlig at du tåler den maten du spiser. Har du derimot helseplager du ikke finner årsaken til, kan det være verd å vurdere om årsaken er en matintoleranse.

Andre innlegg om plager i mage/tarm
“Tåler ikke melk”
Promping
Fodmap og IBS
Nødhjelp til fruktosefølsomme

Jeg ønsker deg gode matstunder
og en god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

980x300bakst

2 thoughts on “Tåler ikke gluten, eller?

  1. Astrid Arntsen says:

    Jeg har lært at det ikke er gluten i havre. Når man ikke tåler vanlig havre, havregryn, så er det fordi de har kjørt den på samme bånd som annet mel, og havren har blitt « smittet» med gluten. Den glutenfrie havren er ikke renset, den kjøres i produksjon på dager da ikke noe annet er kjørt, på nyvaskede bånd…….
    Astrid A🥰

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s